Mit ad az éttermeknek a cigányzene?

What does Romani music give to restaurants?

SCROLL DOWN FOR ENGLISH
Dankó Pista

Exkluzív nemzetközi hotelekben, a New York-i Carnegie Hallban, de a jordán király lányának esküvőjén is szórakoztatták már magyar cigányzenészek a közönséget. Hazánkban ma változatlanul komoly turisztikai vonzerő, ha egy magasan képzett cigányzenekar húzza a vendéglátóhelyen a finom ételek, italok mellé. Hiszen a több évszázados múltra visszatekintő hagyományos cigánymuzsika nemcsak a vendégek számra nyújt felejthetetlen élményt, de hatással van az országimázsra is.

Lakatos Miklós prímás és zenekara lehetett az első magyar cigányzenekar, amely szerződést kapott a legendás párizsi Ritz Hoteltől. Eredetileg egy hónapra hívták meg őket, de két hét után az igazgató azt mondta, írjanak egy új szerződést – határozatlan időre. Maradhattak volna, ameddig csak akarnak, de már várta őket egy lekötött, féléves japán turné. A Muzsikáló Magyarország program szakmai bizottságának tagjaként is tevékenykedő prímás arról ugyancsak híres, hogy zenekarát még a jordán király lányának esküvőjén is visszatapsolta a közönség. A fellépő arab sztárok között ők voltak az egyedüliek, akik kétszer is játszhattak ezen a feledhetetlen estén. Lakatos fellépett a híres koncertteremben, a Carnegie Hallban, Svájc legjobb szállodáiban, de 1998-ban Zubin Mehta világhírű indiai karmester újévi koncertjén szintén hivatalos volt a színpadra. Ebből is látszik, hogy a cigányzene világszerte elképesztő népszerűségnek örvend, és a magyar éttermekben ugyancsak profitnövelő hatású lehet az igazán kvalitásos cigányzenekar.

MINDEN SLÁGER A FEJÜKBEN VAN

A cigányzenészek egy életen át készülnek, tanulnak, hiszen az új slágerek közül, amit át tudnak hangszerelni, azt felveszik a repertoárjukba, és kotta nélkül adják elő estéről estére. Ez mindig is így volt: a zenekari tagok külföldi turnékról „hozták haza” a dalokat, amelyeket itthon még nem ismert a közönség, de a filmslágereket is rögtön megtanulták. Igaz, könnyebb dolguk volt addig, amíg nem nagyon akadt olyan magyar film, amelybe ne tettek volna betétdalként egy-két magyar nótát. Az éttermi cigányzenét hallgatók a finom falatok mellé napjainkban is koncertélményben részesülnek, ami jelentősen hozzátesz a vendégek elégedettségéhez, mivel sokkal mélyebb élményt visznek haza, mint amit csupán egy kellemes vacsora adna önmagában.

NEM OKOZNAK CSALÓDÁST

A legtöbb zenész a legnépszerűbb kéréseket – a Monti-csárdást, a Pacsirtát, valamelyik híresebb Brahms-t – több milliószor eljátssza életében. De hogyan szólalhat meg szinte bármilyen dal egy cigányzenekar által? Egyszerű: ha a cimbalomra zongoraként tekintünk, egy jól képzett zenekar máris képes átértelmezni és lejátszani a dallamokat. Persze előfordul, hogy a prímás épp nem ismeri azt a dalt, amit a vendég kér. Ilyenkor elnézést kér, de ha kellően büszke a mesterségére, másnap megkeresi, megnézi, el tudja-e játszani, és ha igen, akkor legközelebb már azt is tudni fogja.

ENGLISH VERSION

Hungarian Romani musicians have entertained audiences in exclusive international hotels, in New York’s Carnegie Hall and even at the wedding of the daughter of the King of Jordan. In our country, it is still a proper tourist attraction if a restaurant has a talented Romani band playing alongside the fine food and drinks. After all, traditional Romani music, which has a centuries-old history, not only offers guests an unforgettable experience but also promotes the image of Hungary.

Band leader Miklós Lakatos and his musicians were the first Hungarian Romani orchestra to be contracted by the legendary Ritz Hotel in Paris. They were originally invited for a month, but after two weeks the director offered to update their contract, making it indefinite. They could have stayed as long as they wanted, but they already had a six-month tour booked in Japan. The band leader, who is also a member of the professional committee of the Musical Hungary programme, is also famous for the fact that the audience at the wedding of the daughter of the King of Jordan shouted for an encore. Although various stars of the Arab world played at the wedding, his band was the only one who got to play twice on this unforgettable evening. Lakatos has performed in the world-renowned Carnegie Hall, in the best hotels in Switzerland, and in 1998 he was also invited to the stage at the New Year’s concert of the world-famous Indian conductor Zubin Mehta. This also shows that Romani music is incredibly popular worldwide, and a truly professional Romani band can bring in more money for Hungarian restaurants.

THEY KNOW ALL THE HITS BY HEART

Romani musicians spend a lifetime preparing and learning. They add modern hits to their repertoire, arranging them and performing them night after night without sheet music. It has always been that way: band members brought home songs from foreign tours that were not yet known to the Hungarian public, and they also learned hits from the movies as soon as they came out. This was easier for them at a time when almost all Hungarian films featured one or two Hungarian nótas. Nowadays hearing Romani music in a restaurant is like going to a concert with delicious food. It adds to customer satisfaction as even if they enjoyed their meal hearing this wonderful music makes for a much more special experience.

THEY WON’T DISAPPOINT YOU

Most musicians play the most popular pieces – Monti csárdás, The Lark, well known Brahms pieces – thousands of times in their lives. But how can Romani bands play almost any song? It’s simple: if you look at the cimbalom as a piano, a well-trained orchestra can immediately reinterpret and play any melody. Of course, sometimes the band leader doesn’t know the song that the guest is asking for. In such cases he’ll apologise. But if he’s proud of his craft, he’ll look for it the next day and see if he can play it, and if he can, he’ll know it next time.