Hatalmas sikerrel zárult a Dankó Pista Emléknap: 78 fővárosi vendéglátóhelyen több tízezer vendéget szórakoztattak a muzsikusok

Dankó Pista

Mintegy 100 cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel 80 fővárosi vendéglátóhelyen a Dankó Pista Emléknapon június 15-én. A Magyar Turisztikai Ügynökség annak érdekében szervezte meg hagyományteremtő szándékkal a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a magyar éttermi és kávéházi cigányzene kultúrájára és turisztikai jelentőségére. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján elmondható, hogy a cigánymuzsika a vendégélményt és a vendégforgalmat is emelte: több tízezer vendéget köszönthettek a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek, az átlagos forgalmuk pedig 10%-os növekedést mutatott a megelőző hétvégéhez képest.

 

A Dankó Pista Emléknapon a főváros számos kerületében és a belváros turisták által szívesen látogatott pontjain is élő muzsikaszó fogadta a vendéglátóhelyek közönségét. A csárdától, a vendéglőn át, a klasszikus ételkínálatot biztosítótól a fine dining-ig, összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált az ízletes fogások mellé cigányzenét is. De a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló zenekarok játéka töltötte be a levegőt 17 kávéházban és cukrászdában, valamint 5 bárban is. A legendás prímás nótái mellett felcsendültek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek is, így mindenki találhatott számára kedves dallamot a repertoárban. Összesen 101 cigányzenekar 474 zenésze játszott ezen a napon a fővárosban.

 

A június 15-i esemény a Magyarország Kormánya által meghirdetett Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is volt egyben, amely több, mint 1 milliárd forint keretösszeg felhasználásával több mint 700 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását támogatja négy hónapon keresztül. A program egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenei kultúra megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, ezzel is szélesítve a hazai vendéglátóhelyek szolgáltatási palettáját, erősítve versenypiaci pozíciójukat. Ezt támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai is, melyek a rendezvényhez csatlakozó vendéglátóhelyek 10%-os forgalomnövekedését mutatják, mely szám meghaladja a budapesti vendéglátóhelyek átlagos eredménymutatóit.

 

A Dankó Pista Emléknap méltó ünnepe volt az évszázados hagyománnyal bíró kávéházi, éttermi cigányzenének. Ezen a napon az asztalokhoz ismét visszatért az a régi, nagymúltú hangulat, amelyet csak hazánkban lehet átélni. Bízom abban, hogy a Muzsikáló Magyarország 2024 program segítségével pedig nem csak sikerül megőriznünk ezt a gyönyörű kultúrát, hanem újra és újra értéket teremtve tovább is tudjuk adni a következő generációk számára a magyar vendéglátás e világszinten is egyedülálló hagyományát” – emelte ki Ifj. Sárközy Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész a program kapcsán.

 

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenei együttesek játékát a legtöbb, összesen 22 vendéglátóhelyen az V. kerületben élvezhette a közönség. De a belváros további részein is sok zenekarral találkozhattak a vendégek: az I. és a VII. kerületben például 12-12 zenekarral, míg a VI. és IX. kerületben 7-7 zenekarral. De az II., III., a VIII., a XIII., és a XIV., kerületekben is legalább 2-3 étteremet, bisztrót, kávézót vagy bárt találhattak a cigányzene kedvelői. Emellett természetesen Budapest fő látványosságai, így a Budai Vár, a Bazilika, a Margit híd, a Vásárcsarnok, vagy akár a Kazinczy és Király utcai „bulinegyed” környékén is számos egységben szólt élő muzsika. A zenekarok közül 7-en délelőtt, 35-en kora délután zenéltek, míg 27 együttes az ebéd melletti muzsikaszóról gondoskodott, 31 zenekar pedig vacsoraidőben varázsolta el a közönséget.